De gouden wissel

Advisurvival.nl

De gouden wissel… Nee, dan heb ik het niet over de wissels in een sportwedstrijd. De gouden wissels van voetbalspelers die amper 1 minuut in het veld zijn. Om vervolgens in blessuretijd de winnende goal te scoren. Nee, ik doel op de wissel van de wacht op bestuurlijk niveau, zoals bijvoorbeeld een paar maanden geleden in de Verenigde Staten.

En in het kielzog daarvan zag je het in de weken ervoor al in de media gebeuren. Officiële overheidsfunctionarissen ging zich openlijk distantiëren van de zittende president. Een oeroud verschijnsel. Hoewel, openlijk distantiëren? Dat lijkt nieuw. Zoals wel meer ‘nieuw’ is gebleken in de afgelopen jaren Amerikaanse politiek.

Als adviseur heb je het vast al eens meegemaakt. En ga je het nog regelmatig meemaken; een vertrekkende directeur of bestuurder. Die nog even wat punten op de i zet, wat piketpalen neer hamert of nog even vooruit kijkt. Hoe stel je je op in een dergelijke situatie? Buig je mee, geef je tegengas, laat je het gebeuren? Dat kan best lastig zijn.

Ooit leerde ik van een aimabele en zeer ervaren gemeentesecretaris van vele gemeenten, dat er in elk adviestraject tenminste drie belangen zijn: het belang van je organisatie, je eigen belang en het eigenbelang van diegenen die je adviseert. En dat komt altijd terug. Let er voortaan maar eens op. Of vraag het je hardop af. In deze situatie werkt het vaak goed om alleen het organisatiebelang voorop te stellen. Voor een wissel en vlak erna. Stel jezelf de vraag wat je organisatie verder helpt. De nieuwe en oude spelers kennende. En combineer dat met de unieke eigenschappen van je zittende of vertrekkend leider. Naast zinvolle adviezen geeft dat soms ook verrassende wendingen. Soms met direct merkbare effecten en soms zie je de effecten pas later. Maar veel belangrijker nog: je kan jezelf nog in de spiegel blijven aankijken :).

En in het Amerikaanse geval: zo te zien stelt iedereen het landsbelang daar voorop…

AUTEUR: AD VIVAL


In onze LinkedIn Group blijf je vanzelf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Advisurvival.nl. En natuurlijk vinden we het leuk als je reageert op onze artikeltjes en meedoet aan discussies.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.