Niet op je CV, wel in je rugzak

Advisurvival.nl

Ooit was ik saxofonist en zanger op bruiloften en partijen. Ooit bezorgde ik bloemen voor een bloemenwinkel, op de fiets. Ooit werkte ik een blauwe maandag in de horeca. Ooit zat ik op de deeltijd-Pabo en liep ik stage in groep 4. Ooit maakte ik een grote rondreis door het westen van de VS. Ooit liet ik een vakantiehuisje bouwen in Portugal. Ooit…

Nooit heb ik meer geleerd dan met al deze ervaringen. En niet per sé omdat het allemaal goed ging. Toch worden adviseurs voordat ze worden aangenomen, alleen beoordeeld op hun cv. Op hun vakinhoudelijke kennis, werkervaring en de dingen die goed gingen. Ik kan je verzekeren, als ik het alleen daarvan moest hebben, zou ik regelmatig de plank misslaan in mijn werk. En dan heb ik het nog niet gehad over de ‘life changing moments’ die zo karakterbepalend kunnen zijn en je ware aard laten zien, in al zijn schoon- en lelijkheid.

Ik ga het nog sterker stellen: hoe meer (levens)ervaringen, hoe beter de adviseur. Natuurlijk hoef je levensgeluk of -ellende niet moedwillig op te zoeken om beter te worden in je werk. Maar je kunt wel degelijk expres nieuwe ervaringen opzoeken. Maak een bijzondere reis, probeer een obscure hobby, ga doedelzak spelen, begin een gek webwinkeltje, stap in de MR van de school van je kinderen, geef je op voor de OR op het werk, doe vrijwilligerswerk, ga een dagje stagelopen bij een andere organisatie…. Ik ben geen Erik Scherder, maar ik weet zeker dat je brein dan nieuwe verbindingen aanmaakt. En die kun je gebruiken om situaties beter te doorgronden en betere adviezen te geven.

In de dagelijkse praktijk zoeken werk- en opdrachtgevers naar zekerheid. Ze vinden het fijn als je iets al gedaan hebt. Dat je iets aantoonbaar kunt. Maar ik denk dat je meer kunt, dan op je CV is terug te vinden. Als jij een grote verbouwing thuis tot een goed einde hebt weten te brengen; dan weet je wat projectmanagement is en of je er blij van wordt, of niet. En als het je gelukt is om zelfbewuste, zelfstandige en verstandige kinderen op de wereld te zetten; dat heb je leiderschaps- en coachingskwaliteiten. En als je een tijdje werk hebt gedaan dat gewoon niet goed bij je past, weet je heel goed waar je wél sterk in bent. Tel dit soort ervaringen op bij je formele CV en je ziet de complete adviseur.

Ik zou eenzelfde soort pleidooi kunnen houden voor een doordachte carrièreplanning en bouwen aan een overtuigend sterk CV – en wie weet doe ik dat ook nog wel een keer – maar een CV is niet alles. Die rugzak vol (levens)lessen weegt minstens even ­­veel.

AUTEUR: CASPER BERKHOUT


In onze LinkedIn Group blijf je vanzelf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Advisurvival.nl. En natuurlijk vinden we het leuk als je reageert op onze artikeltjes en meedoet aan discussies.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.