De waarde van eigen waarneming

Advisurvival.nl

Ik ben adviseur op het gebied van erfgoed. Toch denk ik dat de volgende situatie ook andere adviseurs bekend zal voorkomen. Het komt vaak genoeg voor dat ik word gebeld of gemaild met vragen als: Geef eens snel jouw mening? Wordt dit wat? Kunnen we door? We hebben weinig budget beschikbaar, maar je kunt toch wel iets zeggen? Uiteraard willen we mensen graag verder helpen, wij zijn niet voor niets adviseur. En dankzij het internet is er zoveel materiaal beschikbaar, dat wij heel snel – en vanachter onze thuiswerkplekken – een uitspraak kunnen doen.

Het is soms zoeken naar het evenwicht tussen snel iets kunnen zeggen en het gebruiken van de ruimte om eerst zaken op een rij te zetten, het onderwerp te analyseren, misschien iets nieuws te ontdekken en dan pas een advies te formuleren. Dit is een pleidooi voor het voortbouwen op bestaande kennis, maar daar een eigen analyse aan toe te voegen.

Als erfgoedadviseur ben ik weliswaar betrokken bij projecten door heel Nederland, maar ik werk vooral binnen, vanachter mijn computer. Ik adviseer over de omgang met het cultureel erfgoed. Dat doe ik, samen met mijn collega’s, op basis van onze kennis en ervaring, maar ook op basis van onderzoek. Naast alle digitaal beschikbare bronnen, is onze eigen waarneming een belangrijke bron van informatie. Daarvoor gaan wij het liefst naar buiten. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Het gaat erom dat we zelf nadenken en elkaar niet napraten. Zelf met nieuwe inzichten komen. Het hoeft niet wereldschokkend te zijn, met kleine stapjes kom je ook al verder.

Voor ons is dat bijvoorbeeld een dag lang struinen langs de Maas op zoek naar de historische structuren die we al op kaarten hadden gezien. Maar vooral ook op zoek naar elementen die we nog niet in beeld hadden. Mijn collega had de historische kaarten, luchtfoto’s en hoogtebeelden op zijn telefoon geladen en we konden in het veld direct verbindingen leggen. Hoe makkelijk ons werk daarmee ook gemaakt wordt, we moeten voorkomen dat we alleen maar reproduceren wat al bestaat. Dan draaien we rondjes om dezelfde bronnen en herhalen dezelfde meningen. Op die manier komen we niet verder dan de gebaande paden.

Het kan dus geen kwaad om ook zelf op onderzoek uit te gaan en eigen waarnemingen te doen. Dan ontdek je paaltjes gemaakt van oude spoorrails, verspreid over de weilanden neergelegde basaltblokken (waarvan we de betekenis nog niet kennen), en oude laanstructuren die op geen enkele kaart voorkomen. Dan kom je tot inzichten die jouw advies van “in orde voor een doordeweekse dag” kunnen optillen naar “nieuwe kansen voor de toekomst”.

AUTEUR: FLORIS VAN OOSTERHOUT


In onze LinkedIn Group blijf je vanzelf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Advisurvival.nl. En natuurlijk vinden we het leuk als je reageert op onze artikeltjes en meedoet aan discussies.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.