Tussen de regels

Advisurvival.nl

Regelgeving: het geven van regels. Het klinkt nog wel hoopgevend, maar vaak genoeg voelt het meer als een dwangbuis.

Onlangs nog liep ik tegen een tenenkrommend voorbeeld aan van wat het betekent om slaafs de regelgeving te volgen. Soms is het verplicht om een bureauonderzoek archeologie te combineren met een veldonderzoek in de vorm van een verkennend booronderzoek. Partij A heeft ten behoeve van een planstudie een bureauonderzoek uitgevoerd. Niet voor een provincie, dus niet gebonden aan deze regels. Partij B voert voor hetzelfde gebied het veldonderzoek uit. Om te voldoen aan de richtlijnen wil partij B het bureauonderzoek nog een keer doen. Om te voldoen aan de richtlijnen!? Waarom? Voor wie? Ok, het roept geen vragen op bij de bevoegde overheid, maar waarom zou je het willen? Er is zoveel leuker werk te doen!

Ga dus de discussie niet uit de weg en betoog met inhoudelijke argumenten waarom een tweede onderzoek geen zin heeft. Mijn ervaring is dat in heel veel gevallen deze aanpak werkt. Het is misschien niet de weg van de minste weerstand, maar het levert je wel iets op. In dit voorbeeld heeft het gewerkt. Ten eerste behoud je je zelfrespect. Ten tweede laat je zien dat je kunt nadenken. Dat geeft jouw opdrachtgever hopelijk ook vertrouwen in het advies dat je verder nog geeft. En ten derde (want er moet altijd een ten derde zijn): de regelgever wordt gedwongen na te denken en zijn regels te verantwoorden. En zelfs als je bakzeil haalt geeft het mij de voldoening dat ik me niet heb laten gevangennemen: de regels zijn er voor ons. Wij zijn er niet voor de regels.

Kortom, laat je nooit gijzelen door de regelgeving. Richt je vizier op het doel, niet op de weg ernaartoe. De regels bieden kaders, zorgen voor een gelijk speelveld, zijn een waarborg voor een betrouwbare en controleerbare overheid, maar kunnen o zo makkelijk worden misbruikt om je achter te verstoppen. Je bent er lekker druk mee, en je hebt ook nog het gevoel dat je met iets nuttigs bezig bent. Trap niet in die valkuil. Het gaat niet om de regels. Het gaat om het doel. Zorg dat je handelt in de geest van de regels, blijf zelf nadenken en bedenk waar de regel ooit – en hoogstwaarschijnlijk vanuit de beste bedoelingen – voor bedoeld was.

AUTEUR: FLORIS VAN OOSTERHOUT


In onze LinkedIn Group blijf je vanzelf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Advisurvival.nl. En natuurlijk vinden we het leuk als je reageert op onze artikeltjes en meedoet aan discussies.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.