Een leeg A3 voor je neus

Advisurvival.nl

Van alle kanten komen vragen om je advies. In mijn geval gaat dat vaak over kwesties als de beantwoording van raads- en persvragen, en wat is inhoudelijke samenhang tussen dossiers die we naar de raad brengen, en welke logica en volgordelijkheid zitten daarin dan wel kunnen we daarin aanbrengen? Dit werk spreekt je aan, daarom doe je het ook.

Soms heb ik het gevoel dat er wel heel veel tegelijkertijd speelt, het is druk in mijn hoofd. Veel urgente zaken – ‘invliegers’ die oppoppen – die om aandacht vragen. Maar ook mijn gevoel dat belangrijke zaken – die misschien wat minder urgent voelen – niet van tafel moeten vallen.

Ik heb behoefte aan overzicht, rustig het totaal overzien en zaken inhoudelijk en in de tijd met elkaar relateren. Even een ‘stap terug doen’ en ruimte maken voor contemplatie; wat is wijsheid, welke stappen eerste zetten? Een leeg A3 voor mijn neus op het bureau helpt daarbij:

  • Leeg – omdat het een frisse start is. Er staat nog niks op papier, alles kan nog.
  • A3 – omdat het ruimte geeft, niet te veel beperkingen. Het geeft me een vrijer gevoel dan een A4.

Het lege A3 helpt mij om opnieuw alles bekijken, een schone lei, zaken op een rij zetten, verbanden leggen en ontdekken. De A3’s worden bij mij vaak een soort mind-map met bollen en pijlen, kreten en opsommingen. Ik begrijp, deze werkwijze zegt waarschijnlijk meer over mij dan over het lege A3. Het is mijn moment van bezinning, het brengt overzicht, inzicht en rust. Waarna ik vervolgens weer op volle kracht door kan.

AUTEUR: JAN WILLEM KOOIJMANS

(Ook leuk om te lezen: Het A4’tje)


In onze LinkedIn Group blijf je vanzelf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Advisurvival.nl. En natuurlijk vinden we het leuk als je reageert op onze artikeltjes en meedoet aan discussies.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.