Ben jij liever Frodo of Sam?

Advisurvival.nl

Wie Lord of the Rings voor de eerste keer leest of kijkt zal zeggen dat Frodo de hoofdpersoon is. Als Hobbit krijgt hij de taak om de ring in het vuur van Mordor te laten verdwijnen. Hij moet daarvoor enorme inspanningen verrichten, is regelmatig meer dood dan levend en voelt de hele reis lang de druk van de ring die corrumpeert. En na een lange, lange reis slaagt hij natuurlijk als grote held in zijn taak.

Wie Lord of the Rings voor een tweede of derde keer beleeft, ziet Sam, de trouwe volgeling van Frodo, die hem steunt, redt van Orks, spinnen, Smeagol en andere gevaren. Én die Frodo uiteindelijk naar het punt toe tilt waar hij de ring in het vuur kan laten vallen.

Soms probeert Sam de last van de ring over te nemen, puur te goeder trouw, maar dat wordt hem niet in dank afgenomen door Frodo. Want hij is immers degene die deze taak moet verrichten. Toch: Zonder Sam zou Frodo zijn taak niet volbracht hebben, sterker nog hij zou het niet overleefd hebben. En de beide Hobbits hebben een diepe relatie.

In het adviesvak speel je altijd de rol van Sam. Een opdrachtgever of leidinggevende is de hoofdpersoon. Een goede adviseur weet dit spel als geen ander te beheersen, adviseert en stuurt. Voelt zich niet ondergeschikt maar kent wel zijn of haar rol in het verhaal.

Als je niet weet of je geboren bent voor het adviesvak stel je dan de vraag of je liever Sam of Frodo bent.

In de vraag wil je liever Sam of Frodo zijn, ligt een onderliggende vraag besloten. Namelijk of je – hoewel net zo belangrijk – de tweede man of vrouw wil of kan zijn, of dat je liever de hoofdpersonage bent. Want als je adviseur bent met afgunst op de Frodo-rol dan zal je de ring willen afpakken om zelf in het vuur te gooien. En zo zit eenvoudigweg het verhaal niet in elkaar. Jij draagt de hoofdpersoon met ring naar het vuur. Als je kiest voor de Frodo-rol dan ben je misschien minder geschikt voor het adviesvak. Je weet dan nu wel één ding: zorg als Frodo altijd voor een goede Sam. Want zonder een Sam red je het simpelweg niet. Een goede adviseur is immers altijd onmisbaar.

AUTEUR: VERA DE WITTE


In onze LinkedIn Group blijf je vanzelf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Advisurvival.nl. En natuurlijk vinden we het leuk als je reageert op onze artikeltjes en meedoet aan discussies.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.